Bak fasaden – Rønnaug

Litt om livet med PTSD og hovedgjøremål behandling

Sjokolade, må ha det, bare MÅ ha.

Jeg elsker sjokolade.

Lys sjokolade.

Mørk sjokolade. Sjokolade med fyll og sjokolade i kake.

Jeg prøver å ikke kjøpe sjokolade når jeg er i butikken, og klarer det stort sett veldig ofte. Å la være å kjøpe altså. Men så blir jeg til gjengjeld ganske skuffet, ja kanskje til og med snurt dersom ”bautaen” har ansvaret for innkjøpene, uten å kjøpe sjokolade. Han spør meg gjerne om jeg vil ha noe spesielt, men å innrømme sjokoladesuget, ja den sitter langt inne. Han må jo uansett forstå at det er et ”must”? Lese tankene mine liksom.

Så da har vi  ofte sjokolade i hus da, siden jeg veldig sjelden er ute på butikken, egentlig, og han er flink til å lese sin kone. Og «bautaen», han spiser nesten ikke dette fantastiske ”afrodisiakummet”  som sjokoladen noen ganger betegnes som. Han sier til og med at en liten bit er nok? Sånt vrøvl sier jeg, må ha alt…hele, en til og litt mer.

Jeg bestemmer meg hver søndag kveld (nesten) for at jeg ikke skal spise sjokolade uken som kommer. Så klarer jeg å spise sunt og fornuftig, i alle fall til kvelden kommer og tungsinnet gjerne overmanner. Tankekjøret som kan omhandle om det blir soving eller ikke til natten, eller at jeg ikke gidder ( som i ikke orker) finne meg noe skikkelig mat som «bautaen» sier, og så propper jeg inn med sjokolade.

For som det står å lese på en nettside om sjokolade, så inneholder kakaobønnene stoffet fenyletylamin, som ligner på dopamin og amfetamin og som gir en slags eufori ( bare MÅ ha). Videre finnes et stoff som heter anandamid som gir appetitt (akkurat som vi ikke visste), smertedemping og lykkefølelse. Koffeinet er avhengighetsskapende og øker våkenheten (kontroll, kontroll).Theobrominet øker følelsen av velbehag og virker antidepressivt. Antioksydanter er det også, og de styrker som kjent immunsystemet og reduserer betennelsestilstander. Til slutt står det at sjokolade( kakaobønnen)inneholder magnesium som betegnes som ”antistressmineralet”.

Så er det rart vi bare MÅ ha?

Sjokolade burde faktisk vært skrevet ut på ”blå resept”, spør du meg.

Som et ørlite apropos helt til slutt, jeg gidder ikke ikke lese noe om hvor mye vi trenger av daglig inntak, fordi jeg er overbevist om at det er grådig individuelt. Noe annet ville være helt naturstridig.

Forresten, har dere testet den fantastiske kombinasjonen rødvin og sjokolade?  Magisk…

Bilde

Oreokake, intet mindre….det er tross alt bursdagen min..

  • Publisert i: MAT

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Krumelurebloggen

En lærerblogg om barn med stort læringspotensial (evnerike barn).

Morten mener ...

- satiriske blikk mot arbeidsliv og karriere, krydret med liv og død og krig og fred og sånt ...

husmorbloggen

En husmors bekjennelser

gamle ugle

Her vil du finne dikt om livet og sånt

Gjøkeredet

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Melivetpaaslep

~ ME betyr ikke meg, jeg er mer enn mine begrensninger

Min egen glassengel

Et personlig skriveprosjekt der skår gjenbrukes og skaper noe nytt.

Lammelårtanker

- en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

rosaroseblogg

Just another WordPress.com site

%d bloggere liker dette: