Bak fasaden – Rønnaug

Litt om livet med PTSD og hovedgjøremål behandling

Å leve utenpå seg selv

”Å leve utenpå seg selv”, leste jeg som en måte å eksistere på når en sliter med psykiske utfordringer.

Jeg lever utenpå meg selv.

Jeg har levd utenpå meg selv så lenge jeg kan huske.

Livredd for å slippe noen inn.

Livredd for å slippe meg selv inn til og med.

For å beskytte meg selv har jeg hatt det travelt.

Jeg har trengt å ha det travelt. Jeg har trengt å være to hestehoder fremfor andre, fordi jeg har hatt behov for å være i beredskap med tanke på for eksempel en avvisning. Fordi  for krenkede mennesker er det lettere å avvise enn å bli avvist.

Jeg tror min største utfordring for å klare å være utenpå meg selv har vært konsentrasjon, eller mangel på denne. For å bøte på dette har jeg lært meg kunsten å assosiere. Fri assosiering. Utover alle grenser. Assosiering er motstykke til dissosiering, og jeg tror rett og slett jeg har brukt assosieringen til å dissosiere. Fordi om jeg ville blitt værende i den tanken som kom, og som kanskje begynte å gro, så ble det for truende og for vanskelig. Jeg har sånn sett valgt assosiering , uten å velge, men for å forsvare meg mot plagsomme og vonde tanker og minner. Dette i et tett samarbeid med behovet for å ha kontroll over det som er tett rundt meg. Følelsesmessig kontroll, der bekreftelsen har vært sentral.

”Hvordan ville du vært tror du, om du levde inni deg selv, innenfor det som er utenpå”, spurte psykologen.

Jeg tror vel ikke jeg ville vært så annerledes, men kanskje jeg hadde akseptert at jeg er god nok. God nok i kraft av at jeg er meg?

Bilde

Inn-ut, eller ut-inn?

4 kommentarer

  1. Solbjørg

    Kjære, kloke Rønnaug 🙂

  2. Britten

    Sterkt igjen. Til ettertanke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Krumelurebloggen

En lærerblogg om barn med stort læringspotensial (evnerike barn).

Morten mener ...

- satiriske blikk mot arbeidsliv og karriere, krydret med liv og død og krig og fred og sånt ...

husmorbloggen

En husmors bekjennelser

gamle ugle

Her vil du finne dikt om livet og sånt

Gjøkeredet

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Melivetpaaslep

~ ME betyr ikke meg, jeg er mer enn mine begrensninger

Min egen glassengel

Et personlig skriveprosjekt der skår gjenbrukes og skaper noe nytt.

Lammelårtanker

- en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

rosaroseblogg

Just another WordPress.com site

%d bloggere liker dette: