Bak fasaden – Rønnaug

Litt om livet med PTSD og hovedgjøremål behandling

Det blir jul uansett…

Etter torden kommer regn, sies det at Sokrates sa når hans kone Xantippe tømte en potte med urin over han etter en krangel.

 Jeg mener også å ha lest at den eneste Sokrates har tapt en diskusjon med var nettopp Xantippe.

Da er det vel ikke så rart om Xantippe ble det ”rivjernet” hun også er omtalt som, dersom hun skulle klare å leve sammen med Sokrates som vel var en mann med meningers mening i behold. Det er vel grunn til å tro at han trodde på seg selv, sånn i all enkelhet. Jeg vet med meg selv at hadde en av de jeg taper en krangel med sagt som Sokrates, som følge av en handling, så hadde jeg 1. Fått latterkrampe, eller 2. Jeg hadde eksplodert. Alternativ 2 er nok mest sannsynlig. Historien sier ikke noe om utfallet av Xantippe sin handling, eller fortsettelsen av denne. Kanskje like greit egentlig.

Et ”rivjern” i min tolkning av begrepet er et menneske,  aller helst kvinne som vel er det som passer for meg å sammenlignes med, som klarer å få med seg og å få gjort alt det som bør og må og skal gjøres, pluss litt til sånn like før jul. Klarer hun det ikke selv, hever hun røsten og formaner og beordrer dem hun er sammen med om å sette på et ekstra gir, fordi det MÅ jo bli gjort.

Så sitter jeg her i sofaen, en torsdag formiddag, den siste før julekvelden. Vel vitende om at på fredag og på lørdag blir det innrykk av store og små. Doen må jo alltid vaskes, sengene må rees, og jeg sitter her med kaffi koppen og en bolle som egentlig var definert som ”ikke god”, men som er det likevel. Tenker videre på den handlelista jeg har, de pakkene som jeg burde pakket inn etter hvert, og bare tenker at jo da, jeg får nok gjort det , engang. Venter på Xantippe giret , eller kanskje ikke?

En av de gode gode ”livsmentorene” mine skrev til meg, ”jeg skal vaske dusjen og kjøleskapet ( kanskje), ellers får det bare være. Føler meg som en trassig unge, men sånn blir det».

Tusen takk. Her sitter jeg og venter på at jula skal komme til meg, ikke jeg til den. Det føles veldig rett. Og takk og pris for at den tiden med tissepotte under sengen faktisk er over, for lenge siden, da det ellers kunne blitt skummelt( og fuktig) her for Bautaen min om jeg ikke klarer å fortsette å være i modus «det blir jul uansett».

CIMG1222

1 kommentar

 1. Sol

  Orker ikke skrive Xantippe; får dysleksi bare ved tanken…
  Men hør nå Rønnaug: Du brukte ekstra mye energi i går med turen til Dale. I tillegg til at du nok bruker mer energi enn mange stadig vekk…… Derfor blir det litt «dagen derpå» i dag – og lite gjort.
  MEN: I morgen er du trolig bedre ! 🙂 Kanskje allerede i kveld !?? Om det er noe du liker på TV; sett deg ned og se om du kan pakke inn de gavene du nevner mens du ser tv (hører på musikk ) . Jeg har det i hvert fall ofte sånn at det er en grei måte for meg å gjøre noen praktiske ting på.
  Og når det ligger noen ferdig pakker på bordet, ser det straks litt julete ut, du kan senke skuldrene litt – og så er morgendagen der kanskje med litt energi til noe annet.

  Husk bare på; du har tidligere gjort MYE til jul. Du skal ikke nærme deg det nivået i år; men det er kanskje kjekt å velge ut noen få viktige ting og gjøre dem. Ikke som burde/må. Men «fordi det gjør meg litt godt»…Ha en god kveld !! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Krumelurebloggen

En lærerblogg om barn med stort læringspotensial (evnerike barn).

Morten mener ...

- satiriske blikk mot arbeidsliv og karriere, krydret med liv og død og krig og fred og sånt ...

husmorbloggen

En husmors bekjennelser

gamle ugle

Her vil du finne dikt om livet og sånt

Gjøkeredet

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Melivetpaaslep

~ ME betyr ikke meg, jeg er mer enn mine begrensninger

Min egen glassengel

Et personlig skriveprosjekt der skår gjenbrukes og skaper noe nytt.

Lammelårtanker

- en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

rosaroseblogg

Just another WordPress.com site

%d bloggere liker dette: