Bak fasaden – Rønnaug

Litt om livet med PTSD og hovedgjøremål behandling

Å vite at noen er der.

Det er livsnødvendig å vite at noen er der, når jeg trenger det som mest. Kjenner at jeg stresser med alt julemaset som kommer enten jeg bestemmer meg for å la det ligge eller ei. Jeg blir revet med, og vil så gjerne klare å lage en jul av ”det gamle gode slaget”, men jeg vet ikke om kreftene strekker til. Da er det godt å vite at eldste datter og familie kommer på besøk, og videre vite at da hun ringte og sa at de ville være hos oss i julen så var budskapet at ”da kan jeg jo hjelpe deg mamma”, og ”det er jo litt vanskelig for dere å komme til oss”. Jeg er heldig , det er noen der! Noen som jeg ikke trenger å rope så høyt etter for at de ser meg.

Det er så mange fine mennesker. Et av dem jeg husker veldig godt er en mann som jeg møtte da jeg jobbet med mennesker som skulle dø av sykdommen de hadde fått. På en avdeling der  lindrende behandling var fokus. Lindring er mer enn tabletter. Den psykiske smerten skal også lindres.

Denne mannen hadde levd et liv blant byens løse fugler. Bostedsløs og sliten. Jeg fikk så mange fine samtaler med denne mannen. Mot slutten av livet ba han oftere og oftere om medisin som skulle hjelpe mot angst. Så spurte jeg han hva det var han trengte tabletten for, egentlig. Jo, han gruet seg til begravelsen sin fordi han trodde den ville bli ”forbi gått i stillhet”. Han ville ikke det, han ønsket at hans venner fra gaten skulle få være med i begravelsen hans, som ikke bare skulle være stille.

Vi avtalte da at vi skulle planlegge begravelsen, slik at han hadde ”kontroll”. Etter at vi hadde blitt enige om at vi skulle snakke om dette neste dag sa han: ” nå trenger jeg ikke den der tabletten”.

Neste dag satte jeg meg ned ved sengen hans , og vi gikk i detalj gjennom begravelsen som skulle være en åpen seremoni. Presten var informert, og vi var kommet til sangene som skulle synges.

Da sier han: ” Jeg ønsker at de spiller Beatles , og aller helst den der ”Help””. Da brast vi i latter begge to, og han sa ” kanskje den ikke passer så godt”.

Så ønsket han seg pinnekjøtt til middag, midt på sommeren.

Det ble Beatles i begravelsen som ble en fantastisk stund, der en av hans venner fra gaten mot slutten av seremonien reiste seg, hevet armen med en flaske med gylne, edle dråper og sa: ”Skål”.

Help, I need somebody.

En liten venn som sier han er glad i bestemor!

En liten venn som sier han er glad i bestemor!

Jeg har kledd meg i ull ( det er minus 10 grader ute), planene er enda en stund , at jeg skal komme meg en tur på Gullfjellet, fordi jeg bør. Men kreftene er der liksom ikke. Alle disse ”burde burde” og ”måtte måtte” ordene som jeg prøver å ”kaste på havet” kommer deisende når det passer som dårligst.

Men jeg har noen som er der med meg,- og det kjennes noen ganger så uendelig viktig å minne seg selv om dette. Noen ganger, er en sånn dag som i dag!

4 kommentarer

 1. Solbjørg Husabø

  Så mye fint du skriver om 🙂 rørende fra det dødsleiet….
  jeg kjenner på noe av det samme med styret rundt jula. Å ville så mye, men ikke
  ha krefter… Eller å tynges av må og bør 😥

  Hos oss har vi hatt en oppsummering på «hva er viktig for oss å ha til jul «. Da er det noen få baketing som alle vil ha, og mye annet » lar vi nå fare» ….

  • er vel litt sånn her også…noen MÅ ting..men mest om vi rekker på og orker.

 2. Helge Mikkelsen

  En fin fortelling som, på ny, minner oss om at byens løse fugler faktisk flyr!

  • Tusen takk for vakkert svar…det er så fint sagt og så uendelig sant.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Krumelurebloggen

En lærerblogg om barn med stort læringspotensial (evnerike barn).

Morten mener ...

- satiriske blikk mot arbeidsliv og karriere, krydret med liv og død og krig og fred og sånt ...

husmorbloggen

En husmors bekjennelser

gamle ugle

Her vil du finne dikt om livet og sånt

Gjøkeredet

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Melivetpaaslep

~ ME betyr ikke meg, jeg er mer enn mine begrensninger

Min egen glassengel

Et personlig skriveprosjekt der skår gjenbrukes og skaper noe nytt.

Lammelårtanker

- en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

rosaroseblogg

Just another WordPress.com site

%d bloggere liker dette: