Bak fasaden – Rønnaug

Litt om livet med PTSD og hovedgjøremål behandling

Sorg eller depresjon,- litt som høna og egget

Jeg har så mye sorg.

Men jeg er ikke helt sikker på om det er sorg eller depresjon eller om det er litt , eller mye av begge deler.

Å sørge er ikke farlig, det er bare vondt.

Å være deprimert er farlig, det har jeg så vonde erfaringer om at det er.

Men, hva skjer nå?

 

Sorg er ikke depresjon, men kan bli det. Hovedforskjellen på sorg og depresjon er at ved sorg finner man ikke nødvendigvis mangel på selvtillit. Freud sier at ved sorg virker verden tom og meningsløs, mens ved depresjon er det personen selv som oppfatter seg som tom og uten mening. Symptomene utover dette har mye til felles.

 

Sorg er noe av det mest private og personlige et menneske gjennomgår. Å sykeliggjøre den sørgende, og stille diagnose, dvs. at den sørgende skal evalueres, minner om et begynnende overgrep, sier Theodore Dalrymple.

Han spør vider, når sorg blir depresjon,- har vi mistet noe?

 

Hvordan blir det da når en mest sannsynlig er deprimert når tap som genererer stor sorg skjer? Når depresjonen blir oversett og kalt for sorg? Eller at sorgen blir medisinert bort, fordi en tenker at dette er en depresjon? Har en også da mistet noe?

 

”En kan ikke medisinere bort eksistensielle problem”, sa psykiateren til meg, og seponerte alle medisiner. Jeg var vel for så vidt glad til, så lite tilfreds som jeg var i livet mitt og ikke minst med meg selv.

Men jeg ble kjempedårlig, og forsto at en godt kan bli deprimert som følge av eksistensielle problem. Noen ganger kan det hjelpe å ha støtte i antidepressiv medisinering. Det kan i alle fall bidra til at en blir tilgjengelig med tanke på den terapien en så sårt trenger.

 

Men i dag  vet jeg ikke om det er sorg eller depresjon som gjør at jeg føler meg slik jeg gjør. Komplisert sorg, men også en depresjon?

Det føles utrygt det å ikke vite. Det føles utrygt å ikke finne svar, men jeg tror det er mye sorg jeg kjenner på, og jeg har nok tillit til at den tabletten jeg tar for å løftes emosjonelt, den skal jeg ikke slutte å bruke denne uken.

2 kommentarer

  1. Sol

    Mange tanker. Sterkt innlegg. Vanskelige spørsmål. – Vakker blomst.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Krumelurebloggen

En lærerblogg om barn med stort læringspotensial (evnerike barn).

Morten mener ...

- satiriske blikk mot arbeidsliv og karriere, krydret med liv og død og krig og fred og sånt ...

husmorbloggen

En husmors bekjennelser

gamle ugle

Her vil du finne dikt om livet og sånt

Gjøkeredet

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Melivetpaaslep

~ ME betyr ikke meg, jeg er mer enn mine begrensninger

Min egen glassengel

Et personlig skriveprosjekt der skår gjenbrukes og skaper noe nytt.

Lammelårtanker

- en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

rosaroseblogg

Just another WordPress.com site

%d bloggere liker dette: