Bak fasaden – Rønnaug

Litt om livet med PTSD og hovedgjøremål behandling

Den kvelende skamfølelsen…

I morgen skal jeg reise til Modum. Stakkars de som bor sammen med meg i dag, for jeg er både ilter og aldri så lite hissig. Hvorfor skal det være så krevende å være I denne prosessen mot det som er “alrigth”?

I går var jeg på tur på Gullfjellet sammen med to gode venner. To venner som hjelper meg med å komme meg ut på tur. Vi snakket sammen om Modum, ikke mye men litt ,og de to sa “heldige du som skal få reise dit, vi misunner deg nesten”.

Jeg er liksom ikke helt der.

Jeg har en veldig målstyrt hjerne. Det har alle mennesker. Vi vil gjerne et sted,- vi vil gjerne ha et mål for det som skjer og som skal skje. Noen ganger kan det virke som vi ikke har mål og mening med det vi gjør, men bare tenk deg om. Hjernen eller tankene dine er styrt I en eller annen retning, helt sikkert. Vi er bare ikke flinke nok til å “lytte”.

Jeg har matet min hjerne/ tanke med at målet for oppholdet mitt på Modum denne uken må være at jeg skal få muligheten til å snakke og å jobbe med skamfølesene mine. Modum er  gode på dette har jeg lest og hørt. Dette gjør det mulig for meg å tenke at jeg har noe å se frem til som følge av et opphold på Modum.

Vi lever i en skamkultur der jakten på det perfekte stjeler livskraften, og som følge av dette evaluerer vi gjerne våre egne følelser, handlinger og det vi gjør og er, til å være feil. Min historie som seksuelt missbrukt gjør at jeg føler på denne skammen. Når Solveig døde, sa legen som erklærte Solveig for død: “ jeg fikser dårlig slike situasjoner, er det noe dere lurer på så kan dere ringe”. Min skyld altså, tenkte jeg skamfull. Sånne episode har  det vært en del av, og min skamfølelse er blitt bekreftet regelmessig oppgjennom livet, fordi jeg aldri har innrømmet og jobbet med følelsen. Resultatet av en sånn skam er gjerne da at du ønsker å forsvinne, du velger gjerne å isolere deg, og på lang sikt så blir ønsket om å dø gjerne veldig nært.

Jeg sa i en tidligere blogg at jeg ikke ville reise til Modum fordi jeg var så redd for å bli avvist. For mennesker som føler på skam er det lettere å avvise enn å bli avvist.

Men jeg reiser med målet mitt og tror det skal bli bra å være der. Jeg er nødt til å tro det!

Bilde

Fantastiske farger på fjellet i går.

9 kommentarer

 1. Nina Marie Dolmen

  God tur og godt opphald på Modum, Rønnaug. Håpar du får den hjelpa du treng! Gode tankar til deg og dine 🙂

  • Takk!

   • A.B.

    Måtte berre inn å lesa på bloggen din sjølv om eg har ei jente som ligg og hyler her med føtene. (» Eg vil og trytta på», som ho seier. )Tenk at skammen kan få sånt eit tak på deg – på oss. Tenker at det er eit viktig mål du har for oppholdet. Lykke til!.
    A B

 2. Anita Wik

  Ønsker deg et godt opphold på Modum. Har en kollega som har høsta veldig gode erfaringer med å være innlagt der. Håper du får den hjelpa du trenger. Ønsker deg alt godt Rønnaug. Solskinnsklem fra meg 🙂

 3. Ønsker deg ei god reise på alle måter. Eg heier fortsatt på deg Rønnaug<3

 4. Mange gode ønsker på veien videre og til neste stopp på målet frem ❤ skammen og avvisnings-følelen/frykten, må den bli igjen når du reiser videre 🙂

 5. Solbjørg Husabø

  Du er modig som tar opp det med skanfølelse ! Og så antyder du noe om at en erfdring/følelse truffet en annen, slik at vi vikles inn i mønstre som kan være vanskelige å se begynnelse og ende på. God reise; både på det ytre og indre plan 🙂

 6. God tur til Modum. Har ikkje hørt om noen som ikkje har har hatt utbytte av opphaldet sitt der. Klem. ❤

Tilbaketråkk

 1. Misunnelse er en skjult beundring. | Bak fasaden - Rønnaug

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Krumelurebloggen

En lærerblogg om barn med stort læringspotensial (evnerike barn).

Morten mener ...

- satiriske blikk mot arbeidsliv og karriere, krydret med liv og død og krig og fred og sånt ...

husmorbloggen

En husmors bekjennelser

gamle ugle

Her vil du finne dikt om livet og sånt

Gjøkeredet

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Melivetpaaslep

~ ME betyr ikke meg, jeg er mer enn mine begrensninger

Min egen glassengel

Et personlig skriveprosjekt der skår gjenbrukes og skaper noe nytt.

Lammelårtanker

- en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

rosaroseblogg

Just another WordPress.com site

%d bloggere liker dette: